7 de juny 2010

FÀBRICA PUJOL I BAUSIS, MODERNISME ARQUITECTÒNIC

El nostre poble, Esplugues, està molt relacionat amb l'arquitectura modernista, de la qual en trobareu moltes mostres en aquest itinerari. Per decorar els edificis, es necessitaren rajoles i moltes d'aquestes es feien al costat del nostre institut.

La fàbrica de ceràmica d'Esplugues de Llobregat es diu Pujol i Bausis, però es coneguda popularment per el nom de "La Rajoleta" ja que aquí es fabricaven moltes rajoles. Es troba al Passatge Puig d'Ossa.




La fàbrica de ceràmica Pujol i Bausis es va crear l'any 1858 quan Joan Terrada i Màrius Gourde s'associen per crear una "fàbrica de maons". La fàbrica es manté oberta i tancada en diferents períodes, fins que al voltant de 1870 la família Pujol la gestiona. La fàbrica va experimenta un gran creixement i es van incrimentar el número de forns. Finalment, la fàbrica va tancar l'any 1960.

Actualment, aquesta fàbrica s'ha restaurat i adaptat per fer un museu, el Museu Pujol i Bausis "La Rajoleta". En aquest s'exposen tots els elements més rellevants i que encara es conserven com poden ser: Les bases de la decantació, l'Estança dels Molins, el Racó del Fang, l'assentament de la màquina de vapor o el gran conjunt de forns de cocció de quatre tipus (entre aquests, es troben els forns àrabs dels quals dos estan soterrats a nou metres de profunditat, dos forns d'ampolla i un forn de reflex metàl·lic).



Molt a prop del Museu Pujol i Bausis, es troba el Museu Can Tinturé, que exposa la col·lecció de rajoles seriada de Salvador Miquel. Dins del museu podem trobar més de 3000 rajoles de diferents estils i models des del segle XIV al XIX.



Les rajoles fabricades a "La Rajoleta" les van utilitzar un gran nombre d'arquitectes i particulars. Entre els arquitectes més coneguts trobem: Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, Salvador Valeri, Antoni Maria Gallissà, Francesc Sellés, Bonaventura Bassegoda, Josep Font i Gumà, Enric Sagnier, Josep Azemar, Rafael Masó, Manuel Joaquim Raspall i Josep Moncunill. Entre els particulars més conegusts trobem: Les famílies Güell, Aymerich, Baró de Quadras, Macari Golferichs,...

Al llarg de tot l'itinerari de les Rambles, fixant-nos en les façanes, en els terres i en les parets, hem trobat diferents edificis que van ser decorats amb rajoles de La Pujol i Bausis. Alguns exemples són els següents:

- Casa Lleó Morera, en trobem a l'interior de la casa.

- Casa Ametller, en trobem a la façana i a l'interior de la casa.

- Casa Batlló, en trobem a la façana, a la teulada i a les xemeneies de la part posterior.

- Casa de les Punxes, en trobem a l'interior de la casa.

El modernisme arquitectònic és un art burgès, molt car que es desenvolupa durant el segle XIX i XX. Les principals caracteristiques del modernisme o també conegut com "L'Art Nouveau" són:

- La inspiració amb la natura i l'ús d'elements d'origen naturals.













- S'usen molts les formes arrodonides, entrellaçant-se amb el motiu central.















- Es fa servir la línea corva i l'asimetria.













- Hi ha tendència a utilitzar imatges femenines, aprofitant el moviment dels seus cabells i els plecs de la seva roba.











Els arquitectes més importants del modernisme són: Antoni Gaudí, Joseph Maria Olbrich, Jose Plecknik, Josep Puig i Cadafalch, Otto Wagner, Salvador Valeri i Pupurull, Herni Clemens van de Velde, Charles Rennie Mackintosh, Lluís Domènech i Montaner i Victor Hora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada